Pilates is een oefenmethode gericht op het hele lichaam.

De oefeningen zijn gericht op het opbouwen van een sterk en stabiel torso waaronder de diep liggende buikspieren, bekkenbodem spieren en het diafragma. Pilates combineert dit met gecontroleerde, precieze, 3 dimensionale beweegpatronen en bevordert concentratie en adem bewustzijn. Het hele lichaam wordt progressief uitgedaagd met oefeningen waarbij beweging vanuit stabiliteit plaatsvindt, met als resultaat een goed getraind lijf dat beweegt met beheersing en elegantie.

Joseph H. Pilates (1883-1967) pilateswas een van de pioniers van wat we tegenwoordig met een brede term fitness noemen. In zijn methode en publicaties legde hij reeds in de jaren ’30 de link tussen lichaamsbeweging, correcte ademhaling en lichaamshouding enerzijds en algemeen geestelijke en lichamelijk welzijn anderzijds. Pilates noemde zijn methode ‘Contrology’ , met controle bewegen, met andere woorden, bewust bewegen.

De totale Pilates methode is een uniek systeem van ruim 500 spierversterkende en versoepelende oefeningen waarvan een gedeelte bestaat uit grondoefeningen en een gedeelte uit oefeningen met behulp van speciaal ontworpen toestellen.

PilatesPlus werkt vanuit de  STOTT PILATES methode

STOTT PILATES is gebaseerd op 5 basis principes. Het is een hedendaagse benadering van de originele methode van Joseph Pilates.
Oprichters Lindsay en Moira Merrithew, samen met een team van fysiotherapeuten, sport artsen en fitness professionals, hebben nu ruim 25 jaar de STOTT Pilates methode, de oefeningen en de apparatuur, verder ontwikkeld.
Hiermee is STOTT Pilates een van de meest vooraanstaande pilatesmethoden geworden, het is veilig, effectief, bevat moderne beweegprincipes en gaat uit van biomechanica.